Ekopaliva pro vás
Skupina BIOMAC:
CZ EN DE

Ekopaliva společnosti BIOMAC s.r.o. se vyrábí z čisté biomasy a to z pilin, hoblin nebo oprané kůry. Je to náš český, nevyčerpatelný zdroj, kterého narůstá více než se spotřebuje - na rozdíl od klasických fosilních paliv, jejichž zásoby se snižují a tím jejich cena roste.

Z pohledu budoucnosti topení je biomasa, ze které se ekopaliva BIOMAC vyrábějí, nejstarší a také jediný obnovitelný zdroj paliva, který máme k dispozici pro 3. tisíciletí (slunce a voda v naší oblasti nestačí).

Fáze výroby ekopaliv:

  • příjem suroviny a úprava biomasy drcením a prosíváním
  • sušení biomasy
  • lisování biomasy
  • balení dřevěných briket

 

Příjmová linka surovin

Hlavní příjem bývá pro sypké suroviny typu pilin, hoblin, třísek a štěpky. Nejčastěji do velkoobjemového zásobníku se 2 až 3 krát za směnu naveze sypká biomasa kolovým nakladačem ze zastřešeného skladu surovin. Tyto sypké hmoty procházejí rotační prosévačkou, kdy jemné podsítné o frakci 0 – 10 mm jde přímo do zásobníku u sušárny a hrubší nadsítné se dodrcuje v rychloběžném drtiči nebo kladivovém mlýně. Podrcené se pak přidává k proseté biomase v zásobníku u sušárny.

 

Sušící linka

Pro vysoušení přebytečné vlhkosti v biomase se v ČR nejčastěji používají zemědělské horkovzdušné sušárny typu BS-6. Jde o třícestné rotační bubnové sušárny. V těchto bubnových sušárnách se suší přímými spalinami, čímž je možné dosáhnout odpařivost až 2 tuny vody za hodinu a měrná spotřeba tepla bývá jen 6 MJ/1 kg odpařené vody.

 

Briketovací linka

Obecně platí, že briketování suché biomasy do dřevěných briket se provádí pouze vysokým tlakem a zvýšenou teplotou, která taví smůlu a lignin v ní obsažený a pomáhá pojit briketu. Žádná lepidla ani jiné příměsi se používat nesmí. Pro briketování biomasy do dřevěných briket byly vynalezeny tři principy lisování.

 

  • Šnekové lisy - Nejznámějším byli rakouské šnekové lisy PINIKEY. V principu zde silný motor s robustní převodovkou pohání „šnekový masomlýnek“, do kterého je ze zásobníku suché biomasy šnekem regulovaně dávkována suchá surovina. Šnek lisu vtlačuje surovinu do trvale vyhřívané lisovací komory o teplotě 250 °C. Průchodem přes kuželové lisovací šestihranné pouzdro vychází z lisu nekonečná šesti-hranatá dřevěná briketa o rozměru 60x60 mm s dírou uprostřed prolisovaná na měrnou hmotnost až 1250 kg/m3.

  • Hydraulické lisy - Nejznámějším jsou německé lisy RUF s průřezem brikety 155 x 65 a proměnnou délkou od 80 do 120 mm. Hydraulické brikety se vyrábí i kruhového průřezu, průměry briket bývají od 40 do 80 mm a délky od 50 do 200 mm. Jediným českým výrobcem je firma BRIKLIS s.r.o. Hydraulické dřevěné brikety dosahují oproti šnekovým menšího prolisování v rozsahu 700-1050 kg/m3, což zkracuje dobu jejich hoření.

  • Mechanické (klikové) lisy - Nejznámější jsou švýcarské lisy PAWERT-SPM produkující kulaté brikety o průměru 90 mm plného průřezu nebo s dírou uprostřed už od roku 1926. Jediným českým výrobcem klikových lisů je BIOMAC, který vyrábí dvě velikosti lisů. První produkuje 600 kg/hodinu při plné briketě o průměru 75 mm a druhý má výkon 1.200 kg/hod při plném průřezu brikety o průměr 90 mm a 1.000 kg/hodinu při briketě s dírou. Princip mechanických klikových lisů je dán vodorovným klikovým mechanismem se dvěma setrvačníky, kdy píst vtlačuje 4 krát za sekundu dávku suché biomasy do lisovacího kuželového pouzdra a z lisu vychází 70 – 90 °C horká, nekonečná briketa. Díky silnému úderu pístu v krátkém čase se biomasa v kuželovém pouzdru prolisuje tlakem až 1800 Atm., čímž briketa dosahuje měrné hmotnosti až 1250 kg/m3 a tím i dlouhé doby hoření. Usušená biomasa musí být ze zásobníku za sušárnou do lisu přesně dávkována nejlépe uzavřeným šnekovým dopravníkem s měnitelnými otáčkami, čímž se reguluje výkon lisu. Z ústí lisu postupuje dřevěná briketa desetimetrovým vychlazovacím vedením briket, kde postupně vychládne a tvrdne. Na konci chladící dráhy je automatickou dělící pilou přesně nakrácena na dvou kilogramové dřevěné brikety.

 

Balící linka briket

Obecně pro všechny druhy briket z biomasy platí, že jsou lisovány bez lepidel jen tlakem a teplotou. Jejich jedinou nevýhodou tím je, že nesmí přijít do přímého styku s vlhkostí. Proto je nutné všechny typy briket balit, pokud možno do uzavřených PE (polyetylenových) sáčků nebo folií včetně hotových palet. Aby bylo zboží dobře prodejné, musí být profesionálně zabaleno do balíčku o hmotnosti, se kterou může manipulovat i žena nebo starší lidé. V balíčku musí být etiketka výrobce, čárkový kód pro pokladny a garantovaná hmotnost balíčku. Tento proces bývá často ve velkým výrobních závodech plně automatizován.

 

Jak správně TOPIT BRIKETAMI?

Hoří jako dřevo, žhnou jako uhlí.

 

 

1. Nasekejte 1-3 dřevěné brikety (dle velikosti kamen) na asi 2cm kolečka a zapalte podpalovačem. Nepotřebujete tudíž žádné podpalové dříví.

 

 


2. Nechte nasekané kousky dřevěných briket stejnoměrně rozhořet při plném přívodu vzduchu tak dlouho, až je dosaženo požadované teploty kamen (krbu, kotle…).

 


3. Zůstanou jen krásně žhnoucí kousky dřevěných briket a topné zařízení je správně rozehřáto. Rozhrňte rozžhavené kousky dřevěných briket rovnoměrně po celé ploše topeniště a úplně uzavřete přívod vzduchu.

 


4. Podle velikosti topeniště naskládejte do žhavého základu 3-5 dřevěných briket.

 

 


5. Dřevěné brikety začnou hořet plamenem po 5-20 minutách a dále pak hoří několik hodin a vydávají potřebné teplo.

 

 

 

6. Po dohoření plamene začínají dřevěné brikety pouze žhnout jako uhlí. Tento proces trvá opět několik hodin.

 

 

Probíhá-li proces 4-6 při plném uzavření přívodu vzduchu zůstanou dřevěné brikety po dobu hoření a žhnutí kompaktní, čímž se dosáhne požadovaného efektu výhřevnosti po velmi dlouhou dobu. Takto dosáhneme nejefektivnějšího a nejekonomičtějšího využití dřevěných briket.

 

Celý efekt je rovněž závislý na velikosti topného média, tahu komína a tlaku atmosférického vzduchu. Především však na kvalitě dřevěných briket. Pouze vysoce kvalitní dřevěné brikety Vám zajistí požadovaný komfort.

 

Věnujte prosím tomuto procesu několik chvilek pozornosti a sami objevíte optimální variantu topení briketami pro Vaše kamna.

 

Toto je jen jeden z příkladů jak správně využít vlastnosti tohoto skvělého ekopaliva. Je velmi důležité dosáhnout procesu žhnutí dřevěných briket bez přívodu vzduchu!!!

Skupina BIOMAC:
Biomac industry logo Biomac energy logo
© 2013 - 2018 Biomac
Tvorba stránek Winternet